torstai 26. huhtikuuta 2018

Vujuja, vujuja, vujuja

Justus ry/rf:n 21. vuosijuhlat
(lokakuu 2017)
Yksi opiskeluelämän hienoimmista jutuista omasta mielestäni ovat ehdottomasti vujut eli vuosijuhlat. Voisin kutsua itseäni jollakin tapaa vuosijuhlakonkariksi, koska olen 4 vuoden aikana osallistunut 23 vuosijuhlille.  Nautin siitä, kun saa laittaa pitkän iltapuvun päälle ja laittautua kunnolla. En ikinä tanssinut vanhoja lukiossa, joten en kokenut lukioaikana sitä kaikkien hehkuttamaa prinsessapäivää, joten nyt on niitä prinsessapäiviä tullut vietettyä muidenkin edestä.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan 83.
vuosijuhlat (maaliskuu 2017)
Itse olen osallistunut vuosijuhlille ympäri Suomea ja Pohjoismaita. Pääosin ne ovat olleet muiden oikeustieteellisten ainejärjestöjen vuosijuhlia, mutta mukaan on mahtunut muita Lapin yliopiston ainejärjestöjen sekä eri ylioppilaskuntien vujuja.
Artikla ry:n 38. vuosijuhlat
(lokakuu 2017)

Tämä teksti on hyvä tekosyy jakaa vähän vujukuvia kerralla. Tämän tekstin oheen olen nyt kerännyt joitakin vuosijuhlalookkejani. Melkein kaikki kuvat ovat vuodelta 2017, koska en jaksanut alkaa etsimään vanhempia kuvia, joissa kuitenkin samat mekot näkyvät.

Vujuille tulee pukeutua tilaisuuden arvokkuuden mukaisesti ja yleensä pukukoodiksi ilmoitetaan tumma puku ja akateemiset ansiomerkit. Vujuilla tulee myös käyttäytyä asianmukaisesti, kuten kunnioittaa puhujia olemalla hiljaa ja olla poistumatta pöydästä puheiden aikana. Tästä saattaa olla poikkeuksia, mutta niistä ilmoitetaan vujuilla aina erikseen. Vuosijuhlat koostuvat cocktail-tilaisuudesta, illallisesta ja jatkoista. Seuraavana päivänä tietysti odottaa sillis eli akateeminen silliaamiainen.
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan 38.
vuosijuhlat (lokakuu 2017)

Cocktail-tilaisuudessa vuosijuhlien järjestäjä (esim. ainejärjestön tai ylioppilaskunnan hallitus) ottaa vastaan tervehdykset kutsuvierailta ja muilta halukkailta tahoilta. Varsinainen juhla muodostuu illallisesta, johon kuuluu muun muassa kolmen ruokalajin menu, puheita, esityksiä ja ansio-/kunniamerkkien jakamista. Illalliselle jokaiselle vieraalle on määritelty ennalta istumapaikka, joka selviää plaseerauskartasta. Vuosijuhlien ilmoittautumisen yhteydessä on mahdollista esittää plaseeraustoiveita, jotta saa sen oman kaveriporukkansa samaan pöytään. Kaikkia toiveita ei ole aina mahdollista toteuttaa, mutta toiveet pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin.

Vuosijuhlien kulusta huolehtii/huolehtivat vuosijuhlamarsalkka/vuosijuhlamarsalkat, jotka valitaan tehtäväänsä erilaisin kriteerein. Joissakin järjestöissä tehtävään haetaan ja joissakin tehtävään pyydetään ansioituneita entisiä järjestötoimijoita. Monesti vuosijuhlilla on myös erikseen laulunjohtaja tai kaksi, jotka pitävät huolta, että laulu raikaa juhlassa. Illallisen päätyttyä seuraavat jatkot, jotka pidetään mahdollisesti samassa paikassa kuin varsinainen juhla tai toinen vaihtoehto on siirtyä erilliseen jatkopaikkaan.
Pykälä ry:n 83. vuosijuhlat
(huhtikuu 2018)

Itse omistan kaiketi 6 iltapukua, en ole aivan täysin varma :D
Remburssi ry:n 30. vuosijuhlat
(maaliskuu 2017)
Kampauksen ja meikin teen vuosijuhlille aina itse, mutta osa turvautuu ammattilaiseen. Itselle on vain muodostunut vahva rutiini noiden suhteen, joten saan itseni melko nopeastikin vujukelpoiseksi, mutta tässä on kyllä tullutkin niin paljon harjoitusta, että ei ihme.

Tällaisia asioita tuli mieleen itselleni vuosijuhlista, mutta kysyä saa, jos joku asia kiinnostaa tarkemmin. Jotkut asiat ovat vujuilla minulle niin normaaleja, että en osaa edes ottaa niitä esiin tässä.

Suosittelen ehdottomasti vuosijuhlille osallistumista edes kerran opiskelujen aikana, mikäli sellainen tilaisuus eteen tulee.

Tällaista tällä kertaa!

Maanpuolustuskorkeakoulun oppilaskunnan
vuosijuhlat (syyskuu 2017)
Aalto yliopiston ylioppilaskunnan 7.
vuosijuhlat (toukokuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti